برای جستجو عبارت موردنظر خود را وارد کنید

 

 

بخش رنگ آزمایشگاه کنترل غذا و دارو ارومیه 

رنگ‌های مورد استفاده در صنعت غذا:

رنگ ها گروهی از افزودنی ها هستند که به صورت طبیعی و یا مصنوعی تهیه شده و جهت خوش منظر کردن و یا متحدالشکل کردن و گاهی هم برای مخفی کردن و نامحسوس جلوه دادن عیوب و تقلب در فرآورده‌های غذایی به‌کار می‌روند.

به طور کلی می‌توان هدف از افزودن رنگ به ترکیبات خوراکی را به دلایل ذیل مرتبط دانست:

- برگرداندن رنگ اصلی به محصول

- اطمینان از یکنواختی رنگ

- تشدید رنگ‌های طبیعی در غذاها و دادن ظاهری جذاب و اشتها آور

- حفاظت از ویتامین‌ها و جلوگیری از انجام واکنش

منشاء تولید انواع رنگ‌ها:

1- پیگمان‌های معدنی Inorganic colors

2- رنگ‌های طبیعی Natural colors

3- مواد رنگ کننده مصنوعی Synthetic colors

پیگمان‌های معدنی:

این دسته ازرنگ‌ها را بنام رنگدانه‌های غیرآلی نیزمی‌شناسند. این رنگ‌ها در طبیعت یافت می‌شوند.

انواع پیگمان های معدنی:

1- دی‌اکسید تیتانیوم

2- اکسید وهیدروکسید آهن

3- کربنات کلسیم

4- اولترامارین

5- نقره، طلا، آلومینیوم

6- فروس گلوکونات

 

رنگ‌های طبیعی:

این رنگ‌ها از منابع طبیعی (عصاره ورنگدانه گیاهان، میوه‌ها، سبزی‌ها و ...) استخراج می‌شوند و دارای سه منشاء گیاهی، حیوانی

و یا معدنی بوده و با اشکال پودری یا مایع دردسترس می‌باشند.

درجدول زیر اسامی رنگ‌های طبیعی ومنابع آن‌ها آمده است:

نوع رنگدانه

منبع طبیعی

نوع رنگدهی

E. no

بیکسین ونوربیکسین

دانه گیاه آناتو

زرد تا نارنجی

E160b

آنتوسیانین

هویج قرمز، انگور،

تمشک،گیلاس،توت‌فرنگی، پیازقرمز

قرمز تا نارنجی

E163

بتانین

ریشه چغندر قرمز

قرمز مایل به آبی

E162

کلروفیل

اسفناج، گزنه

سبز

E140,E141

ملانوییداز کارامل

حرارت دادن کربوهیدرات‌ها

قهوه‌ای روشن

E150

پاپریکا

پوست میوه رسیده، فلفل قرمز

 نارنجی قرمز

E160c

کورومین

ریشه گیاه کورکومالونا)زردچوبه(

زرد مایل به سبز

E100

لوتئین

گیاه ماری‌گلد یاگل همیشه بهار

زرد

E161

کاروتن طبیعی

میوه پالم

زرد تا نارنجی

E160a

کارمین

حشره کوشینیل ماده

پرتقالی-ارغوانی

E120

بتاکاروتن

مشابه طبیعی

زرد تا نارنجی

E160a

کارتاموس

گلرنگ

زرد

ندارد

ملانوئید مالت

جو

قهو‌ه‌ای

ندارد

کربن سبزی

کربونیزه کردن سبزی‌ها

مشکی

E153

 

 

 

رنگ‌های مصنوعی (سنتزی):

به دنبال انقلاب صنعتی، موادغذایی فرآیند شده و صنایع غذایی نیز به سرعت توسعه یافت و افزودن رنگ، به منظور پنهان کردن کیفیت پایین موادغذایی مورد استفاده قرار گرفت.

 از آنجاکه بیشتر رنگ‌های طبیعی ناپایدار بوده و در طول مدت فرایندهای تولید غذایی دچار تخریب می‌گردند، لذارنگ‌های غذایی مصنوعی به طور گسترده مورد استفاده قرار گرفته‌اند. رنگ‌های غذایی مصنوعی، رنگ جذاب و پایدار محصولات غذایی را تضمین می‌نمایند. هزینه‌های فرایندهای تولید درمقایسه با تولید رنگ‌های طبیعی بسیار پایین‌تر هستند. این مزایا، تولیدکنندگان را بر آن می‌دارد تا علی‌رغم تایید اثرات منفی این رنگ‌ها روی ارگانیسم انسانی، باز هم از آن‌ها استفاده نمایند.

درجدول زیر اسامی رنگ‌های مصنوعی آمده است:

نام رنگ مصنوعی (سنتزی)                

رنگ

 

کد

تارترازین                                           

                               زرد

 

E102

زرد کینولین

                            زرد

 

E104

زرد سانست

                            نارنجی

 

E110

کارمیوزین (آزوروبین)

                قرمز مایل به آبی

 

E122

آمارانت

                         ارغوانی

 

E123

پانسیو چهارآر

                    قرمز روشن

 

E124

اریتروزین

                       صورتی

 

E127

آلورارد

                       قرمز

 

E129

آبی پتنت

                       آبی

 

E131

ایندیگو کارمین

                       آبی

 

E132

آبی برلیانت

                       آبی

 

E133

قهوه‌ای اچ‌تی

                        قهوه‌ای

 

E155

اسکارلت جی‌ان

                       قرمز

 

E125

نارنجی جی‌جی

                      نارنجی

 

E111

سبز اس

                    سبز

 

E142

قهوه‌ای اف‌کا

             قهوه‌ای مایل به زرد

 

E154

سیاه درخشان بی‌ان

              سیاه

 

E151

 

 

 

آخرین بروزرسانی: 1404/06/04

 

رنگهای مورد استفاده در صنعت غذا

تنظیمات قالب