به گزارش خدادادی مسئول روابط عمومی معاونت غذا و دارو:
دکتر فائزه شادفر کارشناس دارویی معاونت غذا و دارو در رابطه با ویتامینها گفت: ویتامینها از عوامل اساسی زندهبودن، رشد و نمو و سوختوساز بدن به شمار رفته و نقش بزرگی در تعادل غذایی و سلامت بدن رادارند لذا مصرف بیشازحد به معنای بهتر شدن نیست.
معمولاً بیشتر افراد میتوانند با دریافت رژیم غذایی درست و صحیح، ویتامینهای موردنیاز خود را دریافت کنند که این کارآمدترین و سادهترین راه برای تامین انواع ویتامینها در بدن است ولی به دلیل سبک زندگی امروزی برنامهریزی برای دریافت وعدههای غذایی سالم شاید دشوار باشد به همین دلیل گرایش برای مصرف انواع مکملها بهعنوان راهحل ثانویه روش دیگری است که میطلبد مصرفکنندگان از عوارض مصرف بیشازحد ویتامینها آگاه شوند چراکه مصرف بیشازحد میتواند مسمومیت با خود به همراه داشته باشد.
وی در ادامه تصریح نمود: مسمومیت حاد پس از مصرف مولتیویتامینها و املاح معدنی معمولاً مورد انتظار نیست، مگر در مواردی که افراد فرآوردههای حاوی آهن، ویتامین A و D یا مقادیر بالا را بهقصد خودکشی یا سهوی مصرف کرده باشند. مسمومیت با ویتامینها و املاح معدنی معمولاً پادزهر اختصاصی نیز ندارد.
دکتر فائزه شادفر در پایان به بروز مسمومیت احتمالی ناشی از مصرف غیرمجاز و بیشازحد نیاز هرکدام از ویتامینها و املاح معدنی در بدن اشاره کرد:
- ویتامین A: افزایش فشار داخل جمجمه
- ویتامین C: افزایش تولید اسید اگزالیک، اسیدی شدن ادرار، ایجاد کریستال های ادراری و بروز نارسایی کلیه در موارد مصرف مزمن
- ویتامین D: افزایش جذب کلسیم و سطح آن در خون
- نیاسین B3: بروز گُرگرفتگی و خارش به دنبال رهاسازی پروستاگلندین ها
- پیریدوکسین B6: اختلال درروند هدایتی سلولهای عصبی، بروز فلج و ناهماهنگی در عضلات
- کلسیم: رسوب کلسیم در بافتهای نرم بدن
- فسفر (فسفات): افت کلسیم خون و رسوب کریستالهای کلسیم فسفات در بدن
- زینک (روی): تحریکات گوارشی، کاهش سطح مس خون، اختلال در گلبولهای قرمز و سفید خون و عملکرد سیستم ایمنی
- سلنیوم: در دو نوع مسمومیت حاد و مزمن بالقوه کشنده و تهدیدکننده زندگی میتواند مشاهده شود.